A Asociación Cultural As Ortigas presentou o proxecto "Estrugas", de aproveitamento e divulgación das propiedades das ortigas

Ofreceu unha degustación de produtos e elaboracións culinarias cuxo ingrediente principal é a ortiga
Madrid, 16 de setembro de 2016.

A Asociación Cultural As Ortigas, con sede no municipio ourensán de Celanova, presentou hoxe na Delegación da Xunta de Galicia en Madrid-Casa de Galicia o proxecto "Estrugas. Unha opción máis para a economía galega", dirixido á recuperación, divulgación e aproveitamento gastronómico, homeopático, cosmético e fitosanitario das propiedades da planta, en especial da súa variedade "Urtica dioica". A presentación foi realizada por membros da directiva da Asociación e polo delegado da Xunta de Galicia en Madrid e director da Casa de Galicia, José Ramón Ónega López. No acto, a Asociación deu a coñecer catro libros que teñen como protagonistas esta planta e produtos e elaboracións culinarias cuxo ingrediente principal é a ortiga, tales como cervexa, licor e ortigas enlatadas, entre outros, que foron degustados polos asistentes ao finalizar o acto.

Ónega afirmou ante os membros da Asociación que "é verdadeiramente asombroso que dunha planta tan abundante e humilde como é a ortiga vostedes lograsen o milagre da súa reconversión en alimento, bebida e remedio salutífero". "Nesta Delegación presumimos de potenciar todos os acentos de Galicia, todas as iniciativas, todo o espírito creador da nosa terra", engadiu.

Por parte da Asociación Cultural As Ortigas interviñeron Martín Álvarez González, presidente fundador da Asociación, profesor técnico de Formación Profesional e responsable de Hostalería do IES de Vilamarín (Ourense), que disertou sobre o valor culinario da ortiga; María del Carmen Jiménez Paz, almeriense, licenciada en Filoloxía Hispánica e restauradora en Ourense, que falou do potencial cosmético da ortiga e as súas posibilidades como fungicida alternativa para a agricultura convencional; Pablo Casanova, mestre cervexeiro e presidente da Asociación de Artesáns Cervexeiros de Galicia, que centrou a súa intervención na ortiga como materia prima da industria cervexeira; e Luz Divina Castelo, xerente da empresa Champivil, de Vilalba (Lugo), que explicou a evolución do envasado de verduras nesta firma.

Álvarez, que traballa desde 2005 en recuperar o uso da ortiga como ingrediente culinario, referiuse ao potencial gastronómico e a vertatilidad da ortiga, cuxo valor nutricional dixo que se asemella ao da espinaca; lembrou que esta planta xa é protagonista de produtos gastronómicos en Francia, Bélxica e Portugal e destacou o esforzo que realizaron para o seu procesado na industria alimentaria, algo que, sinalou, xa iniciara Manuel Reinaldo, de Conservas y Ahumados Lou.

Jiménez explicou o uso da ortiga en tinguiduras e como fungicida na horta, tras a súa maceración en auga, así como na compostaxe, unha vez secada e moída. Tamén fixo referencia á presenza da ortiga na heráldica almeriense como emblema de bravura, observando que esta planta figura no escudo de Almería e no dalgúns concellos da provincia.

Casanova explicou que a ortiga achega peculiaridades en sabor e cor ás cervexas artesás e Castelo expuxo que a súa familia, antes de que creasen Champivil, exportaba cogomelos a Francia cando este produto desprezábase en Galicia, que en 1982 comezaron a envasar os seus produtos e que no ano 2000 crearon a actual firma, sendo de novo pioneiros en Galicia no envasado das verduras típicas da terra, como as verzas, os grelos e tamén as ortigas, conseguindo que non perdan a súa cor no proceso.

Produtos e libros

Os produtos presentados, que foron degustados polos asistentes ao acto, foron: pan de cereais e ortigas, empanada de ortigas, bólas de ortigas para tortillas e revoltos, infusión de ortiga en coctelería sen alcol, licor de ortigas, cervexa de ortigas, alheira portuguesa, bombones de chocolate branco con licor de ortigas e queixo con ortigas, nos que a planta mostra, ademais do seu suave sabor, o seu poder conservante.

Os libros que se mostraron no acto foron "45 recetas con ortigas" -do chef Martín Álvarez, primeiro receitario completo de ortigas publicado na Península Ibérica-, "Estrugas", "Guía secreta de la gastronomía de Galicia" e "Barquilleiro, vendedor d´ olvido".

 

Departamento: Prensa

Compárteo:

Facebook Twitter

Imaxes